Hvordan bliver man svejser?

pe svejser

At blive svejser er et oplagt valg, hvis du godt kan lide fysisk arbejde, og du ønsker gode beskæftigelsesmuligheder. Der er nemlig behov for svejsere i hele landet. Lønnen kan også blive ganske fin på det private marked, når du har fået noget erfaring, og mange vælger selv at starte virksomhed.

Men hvordan bliver man svejser, og kan man specialisere sig i noget særligt? Det ser vi nærmere på her.

Sådan kommer du i gang

Der er svejseuddannelser i alle dele af landet. Det foregår typisk på erhvervsskoler. Adgangskravene kan være forskellige fra sted til sted, men generelt forventes det, at du er erklæret uddannelsesparat, at du har fuldført folkeskolen, eller at du har underskrevet uddannelsesaftale med en virksomhed.

Det er dit eget ansvar at ansøge til at komme i gang med uddannelsen. Du kan forvente praktikforløb undervejs. Som færdiguddannet kan du begynde at arbejde som svejser for en virksomhed.

Hvad laver en svejser?

Svejsere har til opgave at svejse dele sammen til større enheder. Der arbejdes typisk med metal, men der findes også andre svejsediscipliner, som fx involverer rustfri materialer eller plast.

Som svejser skal du typisk arbejde for virksomheder, der producerer ting – generelt er der flere erhvervskunder end privatkunder. Du kan komme til at arbejde med alt fra små tanke og rør til store skibe, fly eller broer. Når du arbejder som svejser, vil du komme på prøve med en lang række forskellige ting.

Hvis du vælger at blive svejser, skal du selvfølgelig blive dygtig til de forskellige svejsemetoder. Desuden skal du kende til sikkerhedsmetoderne, da det er ekstremt vigtigt.

Et hav af svejsemetoder – overvej specialisering

Der er mange overordnede områder inden for svejsning. For eksempel rustfri svejsning og PE svejsning. Og inden for disse områder kan der være yderligere metoder, som du skal sætte dig ind i.

På svejseuddannelsen vil du blive dygtig til at svejse, du vil lære om teknikker og metoder, og du vil lære om udstyr og sikkerhed. Men med tiden kan det være, at du ønsker yderligere specialisering, så du kan få bedre jobmuligheder, eller så du kan starte egen virksomhed op. Derfor er det oplagt at tage flere certifikater hen af vejen!

Jobmuligheder og indtjening

Svejsere tjener ganske godt. UG nævner, at den gennemsnitlige indtægt for nyuddannede i 2018 var over 32.000 kroner. Det er en rigtig fornuftig løn, og jo mere erfaren du bliver, jo højere kan du komme op. De fleste svejsere arbejder på det private marked. Mange vælger at starte egen virksomhed op på et tidspunkt.

Desuden er svejser et interessant job, hvis du ønsker at bo i udlandet. Det er nemlig nemt at finde både midlertidige og permanente svejsejobs i andre lande, hvis du bliver ansat hos et firma. Selv i Danmark er jobmulighederne dog gode. Især i Jylland og på Fyn, hvor det er særligt nemt at få arbejde som uddannet svejser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *