A kasse: priser og regler

a kasse

De fleste lønmodtagere vælger at melde sig ind i en a kasse. Hvis du overvejer det samme, eller hvis du simpelthen bare vil skifte til en billigere a-kasse, så giver det mening at læse med her. Vi ser nærmere på priser og regler, så du kan blive informeret om a-kasser og få det bedst mulige sikkerhedsnet, hvis du skulle miste dit arbejde.

Hvad er en a kasse?

Det er en arbejdsløshedskasse, som du kan betale til hver måned, mens du har et arbejde. Skulle du miste dit arbejde, vil du modtage dagpenge fra a kassen. Samtidig vil a-kassen hjælpe dig med at finde et nyt job, og du har mulighed for at tage kurser og lignende.

At være medlem af en a kasse er en god idé, hvis du ønsker økonomisk stabilitet. Skulle du blive arbejdsløs, vil du nemlig modtage meget mere fra din a kasse, end du ville modtage fra det offentlige.

Der er forskellige a kasser på markedet. Alene i Danmark er der rigtigt mange at vælge imellem. De fleste af dem ligger inden for den samme prisklasse, men de dækker ofte lidt forskelligt. Nogle a-kasser har fagforening inkluderet, mens andre kun har den essentielle arbejdsløshedsløsning.

Sådan fungerer det, hvis du mister dit arbejde

Grunden til at være medlem af en a-kasse er at du stadig kan modtage penge, hvis du er uheldig og mister dit arbejde. Men hvordan er reglerne, når du skal begynde at modtage penge fra a-kassen?

Først og fremmest skal a-kassen kontaktes, og du skal informere om, at du har mistet dit arbejde. Derefter vil a-kassen begynde at udbetale et månedligt beløb til dig. Dette beløb kan maksimalt være på 90% af din tidligere indkomst. Det gennemsnitlige beløb der udbetales hos de danske a-kasser er 18.000 kroner om måneden, om end det kan variere meget fra person til person.

A-kassen vil gøre alt, hvad de kan, for at få dig i arbejde igen. De tilbyder hjælp til at finde nyt job inden for din branche hurtigst muligt, da det er i deres interesse, at du er aktiv på arbejdsmarkedet. Hvis du står uden arbejde i for lang tid, vil a-kassen for alvor begynde at presse på.

Bemærk at du normalt skal have indbetalt til en a-kasse i mindst 12 måneder inden du kan begynde at modtage penge fra dem.

Hver a-kasse kan desuden have deres egne specifikke regler. Dette er blot et generelt overblik.

Priser for at være medlem i en a-kasse

Priserne hos de danske a-kasser ligger som regel mellem 400 og 600 kroner månedligt (uden fagforening). Gennemsnitsprisen er vel omkring 500 kroner om måneden, så det er nogenlunde hvad du kan forvente at betale.

Der kan dog være tillægsydelser hos enkelte a-kasser, og det er muligt at gennemsøge markedet efter de bedste priser. Det giver mening at vælge en a kasse, som både er billig at betale til, og som samtidig dækker godt, hvis du skulle få brug for deres hjælp.

Akademikernes a kasse og FTF er kendt som nogle af de billigste a-kasser at være medlem hos. Omvendt er der 3F, som har nogle af de dyreste priser på markedet, men som til gengæld også dækker godt. ASE, CA og Krifa ligger alle lidt over gennemsnittet, når vi kigger på priserne, men det er stadig nogle af de mest populære a-kasser i Danmark.

Derudover kan der være specifikke a-kasser inden for din egen profession. Det kan være værd at se nærmere på, da der tit er unikke fordele, og da disse a-kasser kun er åbne for udvalgte medlemmer. For eksempel er der a kasse, der henvender sig særligt til læger, og andre der henvender sig særligt til lærere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *